ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА УРЕЂУЈЕ НАСЕЉА
6.09.2012

Од тридесет дивљих депонија, које је у насељима Градске општине Палилула, уз помоћ грађана, регистровала општинска Служба за инспекцијске послове, петнаест локација је уређено у зелене површине. „Средства, у износу од 1,45 милиона динара, која смо добили захваљујући пројекту „Претварање дивљих депонија у парковске површине“, усмерена су на санирање 15 локација, на којима је одлаган отпад. Претворили смо их у зелене површине и на овим местима поставили мобилијаре за рекреативне активности деце и омладине. Данас смо, приликом обиласка насеља Делијски вис, у улици Вељка Петровића, видели једну од уређених, раније девастираних локација-истакао је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.

Ово је трећа година за редом како је општина Палилула, путем пројекта добила средства из буџета Владе Републике Србије и Министарства за државну управу и локалну самоуправу, као подстицај даљем развоју. По речима председника општине Џунића, ове године сагледана је активност општине у области реализације програма заштите животне средине. „Појединим грађанима смета то што се деца окупљају и играју на овим просторима које смо уредили. Некима смета граја деце а неким људима је велико задовољетво то што имају простор да своје најмлађе учине срећнијим. Ја морам да кажем, нагласио је председник општине Палилула, да је ово градско-грађевинско земљиште од јавног значаја. Депонија која је овде очишћена је резултат немара појединаца, пре свега станара оближњих зграда. Увек ће бити незадовољних грађана а овај пројекат је партиципиран на Палилули уз све могуће дозволе и ми га успешно спроводимо рекао је Бобан Џунић.

Са председником општине, уређене просторе и мобилијаре су обишли и Милош Стојковић, председник Скупштине и Саша Матић, заменик председника Скупштине, као и Светислав Петровић и Милош Стојиљковић, чланови општинског Већа Градске општине Палилула.

По речима Ненада Павловића, координатора пројекта и Комуналне инспекције Градске општине Палилула, инспекцијски органи општине редовно врше надзор на целокупној територији општине како би између осталог спречили уништавање животне околине. Међутим, седам инспектора који раде у општини Палилула физички нису у могућности да контролом обухвате све површине. Чини се максимално да бар ови простори који су уређени буду под сталним надзором. Ту нам пуно помажу наша јавно-комунална предузећа која редовно и по нашим налозима чисте и уклањају отпад и шут који се налази на зеленој површини. Комунална полиција, такође врши надзор али ипак овакве акције и едукација могу да дају најбољи резултат посебно код млађих људи.

Градска општина Палилула је једна од 53 општине у Србији, која је након конкурса расписаног крајем 2011 године у шест области, добила подстицајна средства за реализацију пројекта „Претварање дивљих депонија у парковске површине“. Остварена је успешна сарадња са организацијама цивилног друштва и медијском еколошком мрежом Србије – ЕКОполис у промоцији циљева пројекта и стварању амбијента који доприноси да се мењају навике неодговорних појединаца и рекултивишу девастирана подручија. Локације на којима су у општини Палилула постављени мобилијари: Ул.Рудничка код игралишта; ул.Чарнојевићева преко пута „Лик прмета“; Бубањ Село, улаз; Лалинске појате, улаз; Горње Међурово у центру села; Крушце, код игралишта; Чокот у дворишту Основне школе;  Гарбровац, код игралишта; Габровачка река, ул. Марина Држића; Делијски вис, ул. Вељка Петровића; Мокрањчева, изнад окретнице; Ледена стена, угао Бубањских хероја и Петра Аранђеловића; Мраморски поток; Јужни Булевар.

Галерија слика